Кредити от частни лица

Оцени

Какво трябва да знаете ако търсите експресни кредити от частни лица

Кредитите, отпускани от финансови институции, не са единственият начин за получаване на финансиране. Ако се нуждаете от пари, можете да помолите за тях семейството си или приятели и познати. Тук ще обясним как се отпускат заеми между физически лица, как се изготвя подобен договор и как се декларират тези продукти пред данъчните власти.

Какво представляват заемите между физически лица или между членове на семейството?

Заемите между физически лица са, просто казано, тези, които се отпускат между две физически лица: двама приятели, родител и деца… Тези заеми между членове на семейството, приятели или роднини са напълно законни, но трябва да се оформят правилно, за да се избегнат проблеми с данъчните власти. За да избегнете изненади, по-долу ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за тези продукти.

 Какво трябва да имате предвид, когато вземате пари назаем от роднина?

Заемите между физически лица могат да бъдат добра алтернатива за получаване на финансиране. Например можете да поискате пари от роднина или познат, ако трябва да се финансирате бързо, ако не искате да плащате лихва или ако банката не ви отпуска кредит.

  • Те се регулират от същия закон, който регулира банковите заеми и тези, отпускани от всяка финансова институция.
  • Можете да ги поискате от всяко частно лице: членове на семейството, приятели, познати, хора, които дават пари назаем…
  • Условията на заема между физически лица трябва да бъдат записани в договор. Ограниченията и условията трябва да бъдат ясно формулирани, така че всички страни да са наясно със задълженията си.
  • Те могат да бъдат безплатни (безлихвени) или да имат разходи в зависимост от споразумението, което постигате с лицето, което ви дава парите назаем.
  • Заемът трябва да бъде деклариран пред данъчните власти.
ekspresni krediti wednaga

Стъпки за искане на спешен кредит от частни лица

Както можете да си представите, процесът на искане и оформяне на заема е по-бърз и по-гъвкав от този, който трябва да следвате, ако отидете във финансова институция. В общи линии следвайте тези стъпки:

  • Постигнете споразумение с лицето, което ще ви отпусне парите. Ще трябва да преговаряте за размера на заема, условията за погасяване, цената и т.н.
  • Получаване на превода на парите по кредита в посочената от вас сметка.
  • Деклариране на договора пред данъчните власти (това трябва да бъде направено от лицето, което получава парите). Трябва да направите това в рамките на един месец след подписването на договора.

Обикновено, тъй като лицето, което ви дава пари назаем, е надеждно частно лице, не е необходимо да представяте документи, за да докажете, че сте платежоспособни. Ако обаче искате да им дадете допълнителна сигурност, никога не е лошо да им покажете копие от последните си фишове за заплата.

Как се изготвя договор за заем между частни лица?

Повече от препоръчително е условията на заема да се оформят чрез договор между лицата. Първо, защото ще трябва да го представите на данъчната агенция, за да докажете, че не сте дарили парите на нея. И второ, защото по този начин ще се изяснят всички условия, договорени между вас и лицето, което ви дава парите назаем.

Можете да изготвите договора сами и не е необходимо да го оформяте пред нотариус. Въпреки това е препоръчително той да съдържа поне следната информация:

  • Личните данни на заемодателя, т.е. на лицето, което ви дава парите назаем. Неговото име, идентификационен номер и адрес.
  • Личните данни на кредитополучателя, т.е. на лицето, което получава парите. Неговото име, идентификационен номер и адрес.
  • Размерът на заема, който представлява сумата, която ще получите.
  • Лихвеният процент по заема. Ако е безплатна, тя също трябва да бъде записана (0% лихва).
  • Таксите и другите разходи, които сте се съгласили да платите на ваш роднина, приятел или познат.
  • Крайният срок за връщане на парите и размерът на вноските, ако ги връщате на периодични плащания. Също така посочете дали е възможно парите да бъдат изплатени предсрочно или дали е възможно дългът да бъде изплатен за по-дълъг период от първоначално договорения.
  • Протокол за неизпълнение на задълженията и отговорности, т.е. каква процедура може да предприеме заемодателят, ако не върнете парите, както е договорено.
  • Гаранции или обезпечения. По принцип тези продукти са обезпечени заеми, което означава, че кредиторът може да поиска запор на настоящите и бъдещите ви активи (сметки, част от заплатата ви…), ако не плащате вноските.

Ако искате да се подсигурите, можете да изтеглите типов договор, или да наемете адвокат, който да го изготви за вас.


Бързи кредити онлайн от частни лица

✅ Вижте нашите предложения за експресни бързи кредити онлайн от частни лица

експресни кредити
expresni zaemi

Вземи онлайн

✅ Избери сума и виж какви кредити предлагат кредитните компании в страната! 💲👌